menu
Greek English Russian

anakainiseis-atokes-doseis

Επιλογές στην ανακαίνιση

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

            Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η επιλογή της ανακαίνισης μιας υφιστάμενης κατοικίας πολλές φορές αποτελεί μονόδρομο έναντι της αγοράς μιας νέας. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί ενεργειών που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια κατοικία, έτσι ώστε να τη μετατρέψουν εκτός από μοντέρνα με την επιλογή νέων υλικών ή με μία νέα διαρρύθμιση των χώρων της, και ενεργειακά πολύ πιο αποδοτική, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο άνετο και υγιεινό περιβάλλον καθημερινής διαβίωσης.

  • Πως όμως μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά;
  • Πόσα χρήματα θα χρειαστεί να δαπανήσει ο ενδιαφερόμενος;
  • Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αποπερατώσει όλες του τις εργασίες και πόσο χρόνο θα αφιερώσει ο ίδιος για να ασχοληθεί με όλες τις λεπτομέρειες που συνοδεύουν ένα τέτοιου είδους εγχείρημα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη μιας πιθανής απόφασης εκτέλεσης των εργασιών.

  1. Μόνος μου

            Στην πράξη, όποιος ιδιοκτήτης προσανατολίζεται στο να εκτελέσει στην κατοικία του εργασίες ανακαίνισης, έχει ήδη στο μυαλό του κάποια πράγματα για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι χώροι, τα δωμάτια, η κουζίνα και το λουτρό, σύμφωνα πάντα με τις δικές του ανάγκες και τη δική του καθημερινότητα. Κατά συνέπεια, μία του επιλογή θα ήταν να προσπαθήσει να ξεκινήσει τις εργασίες αυτές μόνος του, κάνοντας συμφωνίες με διάφορα συνεργεία όπως π.χ. ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, σοβατζήδες, βαφείς κ.λ.π., τους οποίους μπορεί να βρει από φίλους και γνωστούς, έχοντας την εντύπωση ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η ανακαίνιση θα του στοιχίσει λιγότερα, μια και θα έχει τον έλεγχο του κόστους κάθε μίας εργασίας χωριστά. Η επιλογή αυτή όμως αποτελεί τεράστιο ρίσκο, καθώς κινδυνεύει να πέσει έξω στις προβλέψεις του όσον αφορά στο τελικό κόστος με υλικά και εργασία αλλά και όσον αφορά τη δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών αυτών.

  1. Επιλέγω την Open Plan

            Η δεύτερη επιλογή του θα ήταν να απευθυνθεί σε ένα τεχνικό γραφείο που εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα και διαθέτει έμπειρους πολιτικούς μηχανικούς ή αρχιτέκτονες μηχανικούς. Τα προτερήματα αυτής της επιλογής είναι πολλά. Λόγω της εμπειρίας μας από τη δική μας επιχείρηση (OpenPlan), ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά. Καταρχήν, έχει να επιλέξει έναν και μοναδικό συνεργάτη – ανάδοχο εργασιών και όχι ανάμεσα σε πολλά και διάφορα συνεργεία. Το γραφείο μας αρχικά ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο – υποψήφιο πελάτη για διάφορα θέματα που αφορούν την ανακαίνιση πριν ακόμα ξεκινήσει οποιαδήποτε συνεργασία.

Για παράδειγμα,

  • ελέγχει κατά πόσο η νέα διαμόρφωση που θέλει να πετύχει ο ενδιαφερόμενος δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας των χώρων όπως προσβασιμότητα, φυσικός φωτισμός και αερισμός των χώρων.
  • Εφόσον εντοπίσει διάφορα προβλήματα, παραθέτει τις δικές του λύσεις και τροποποιήσεις, πάντα με γνώμονα τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου.
  • Ελέγχει επίσης τη δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών αυτών όσον αφορά τη στατικότητα, τις αποχετεύσεις κ.λ.π.
  • Ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για διάφορα πολεοδομικά θέματα και του επισημαίνει τις εργασίες για τις οποίες απαιτείται πολεοδομική άδεια, προφυλάσσοντάς τον έτσι από διάφορες κακοτοπιές που μπορεί να δημιουργηθούν από άγνοια.
  • Εντοπίζει κρυφές εργασίες και υλικά που απαιτούνται για την ορθή εκτέλεση των εργασιών, έτσι ώστε να μην προκύπτουν extraκοστολόγια κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.
  • Προτείνει λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας εκτιμώντας και την περίοδο απόσβεσης της δαπάνης εκτέλεσης των εργασιών αυτών.
  • Υπολογίζει το τελικό κόστος της ανακαίνισης με υλικά και εργασία και δεσμεύεται ότι δεν θα προκύψουν κρυφές χρεώσεις οι οποίες θα αυξήσουν τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
  • Παρέχει δέσμευση χρονοδιαγράμματος εργασιών και τέλος, παρέχει γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας των εργασιών που εκτέλεσε, καθώς και τα πιστοποιητικά ποιότητας των υλικών που χρησιμοποίησε.

Για την Openplan

Γιώργος Πανίδης

Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

MSC

cost-form2

Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

anakainiseis-atokes-doseis

address Βοσπόρου 32, Πεύκα, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 676 480 | fax 2310 449 224 | mobile 697 855 7777